Pirmo reizi Jūrmalas brīvdabas muzejā 12.septembrī plkst. 12.00–15.00  notiks Jumja gadatirgus, kad no malu malām sabrauks tirgotāji ar dažādiem lauku labumiem. 

image

Būs uz vietas cepta maizīte, siers, medus, kaņepes, cidonijas, kūpināta gaļa, āboli, sulas, dārzeņi, vīns, kūpinātas zivis, augļkoku un ogulāju stādi, skalu pinumi.

 

Vēl jau gaisā jūtama vasara, taču saulīte pamazām nepielūdzami laižas uz rudens pusi un diena pret nakti sāk atkāpties. Rudenāji vai Apjūmības ir laiks, kad vasara nodod varas grožus rudenim, kad ražai jābūt novāktai un lauku darbiem padarītiem. Pēc šiem svētkiem zeme dodas atpūtā.

 

Senlatviešu rudens gadskārtas rituālos ļoti liela vieta tika ierādīta Jumim. Svētkos pušķoja māju, lai Jumis dotu labu ražu arī citu gadu un aizdzītu ļaunos garus jeb Nelaimi. Pateicībā Jumim cēla galdā lielu maizes klaipu, kas cepts no triju dienu maluma, un citas rudens veltes.  Apjūmības svētku neatņemama sastāvdaļa bija Jumja tirgus, ko mūsdienās saucam par rudens ražas gadatirgu.

 

Lieli un mazi varēs piedalīties dažādās atrakcijās, veiklības pārbaudēs, mīklu minēšanā un “Ritma un skaņu meistardarbnīcā” kopā ar Nila Īles mūzikas studiju. Kopīga muzicēšana ir lieliska sarunas valoda, kas vieno jebkura vecuma dalībniekus. Perkusijas ir mūzikas instruments, kas rada skaņu piesitot pie tā, pakratot, berzējot vai jebkādi citādāk izraisot vibrācijas. Perkusijas sevī ietver arī netradicionāla veida instrumentus, kā, piemēram  balsi, ķermeni, dabā iegūtus materiālus – riekstus, izkaltētus ķirbjus, kokus, akmeņus, ūdeni, zirga pakavus u.c. Šī muzikālā meistardabnīca aizraujošā veidā attīsta koordinācijas spējas, uzdrošināšanos, ieklausīšanās prasmi, spēju sastrādāties komandā, ritma izjūtu, radošo fantāziju, iemaņas improvizācijā un intelektuālo domāšanu. Ikvienā no mums dzīvo radošas spējas, atliek tikai uzdrošināties tās atklāt! Ritma un skaņas meistardarbnīcas vadītāji – Nils Īle un Maija Sējāne Īle.

 

Par siltām un latviskām pusdienām parūpēsies kafejnīca “Elizabete”, savukārt mēs apmeklētājus cienāsim ar muzeja kūpinātavā uz vietas karsti kūpinātām reņģītēm.