Uzņēmējdarbība
Aicina uz Jauno uzņēmēju dienām 2018

No 10. līdz 11. maijam  Jūrmalas Kultūras centrā un tirdzniecības centrā “Korso”notiek Jauno uzņēmēju dienas 2018. Tajās piedalās Latvijas labākie skolēnu mācību uzņēmumi (SMU).

Šogad Latvijā reģistrēts rekordliels uzņēmumu skaits — 1200 SMU. Divu dienu pasākumā starp finālistiem tiks noskaidrots Latvijas labākais skolēnu mācību uzņēmums, kas iegūs tiesības pārstāvēt valsti Eiropas labāko mācību uzņēmumu finālā Belgradā šī gada jūlijā. Pasākumu organizē Latvijas lielākā izglītības organizācija Junior Achievement Latvija (JA Latvija) sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Jūrmalas pilsētas domi un Swedbank.

SMU programmas finālā Jūrmalā par labāko tituliem sacentīsies 10 pamatskolu un 20 vidusskolu SMU.

Vidusskolu grupas SMU būs jāsacenšas 4 kārtās:

SMU gada pārskata vērtēšana;4 minūšu prezentācija latviešu valodā žūrijas komisijai un skatītājiem;SMU produkta prezentēšana stendā;individuālas SMU paneļintervijas ar žūrijas komisiju latviešu un angļu valodā.

Pamatskolu skolēniem — par savu uzņēmumu un produktu žūrijas komisiju būs jāpārliecina 3 sacensību kārtās, proti, intervijās ar žūrijas komisiju pie sava SMU izstādes stenda, prezentācijā žūrijas komisijai un gada pārskata izvērtēšanā.

Uzvarētāji tiks noskaidroti Jauno uzņēmēju dienas 2018 apbalvošanas ceremonijā 11. maijā Jūrmalā. Tiks noskaidroti 1.–3. vietas ieguvēji SMU pamatskolu un vidusskolu grupās, kā arī tiks pasniegta balva SMU vidusskolas grupā nominācijā “SMU gada ziņojums”. Pirmo reizi tiks nominēti un apbalvoti uzņēmējdarbības skolotāji, SMU konsultanti nominācijā “Gada labākais  uzņēmējdarbības skolotājs 2018”.

Finālā tiks noskaidrots arī projekta “Start Strong 3+3” uzvarētājs – skolēnu mācību uzņēmums, kas iegūs ASV vēstniecības Latvijā īpašo balvu - iespēju iepazīt Sanfrancisko uzņēmējdarbības vidi.

SMU vērtēšanu veiks pieredzējusi uzņēmēju, profesionāļu un akadēmisko spēku komanda, kurā būs pārstāvēta Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, Swedbank, LR Patentu valde, Latvijas Banka, ASV vēstniecība Latvijā, RTU Riga Business School, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Jūrmalas LIAA Biznesa inkubators, Dienas mediji, Altum, Inbox.lv, LIC Gotus, Blue Shock Race, Prudentia, Biedrība Zinis, Akvaparks,Tallink, Draugiem Group un Printful.

11. maijā interesenti laipni aicināti apskatīt Latvijas labāko jauno uzņēmēju produktus un arī tos iegādāties no plkst. 12.00 līdz plkst. 15.00 tirdzniecības centrā KORSO, Jomas ielā 37, Jūrmalā.

Ar detalizētu pasākumu norises programmu var iepazīties ŠEIT

Ar dalībnieku sarakstu var iepazīties ŠEIT

Pasākums tiek īstenots LIAA projekta “Inovāciju motivācijas programma” ietvaros, ko līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Eiropas Savienība, un sadarbībā ar ilggadējo partneri Swedbank un Jūrmalas pilsētas domi.

Par JA Latvija

JA Latvija ir Latvijas lielākā izglītības organizācija ar sabiedriskā labuma organizācijas statusu un praktiskās biznesa izglītības eksperts Latvijas skolās. JA Latvija ir viens no 37 Junior Achievement Europe un viens no 123 Junior Achievement Worldwide® tīkla biedriem kopš 1991. gada.

Eiropas Komisija atzinusi JA Latvija par vienīgo pozitīvo iniciatīvu Latvijā, kas ilgtermiņā un metodiski nodrošina jauniešiem uzņēmējdarbības izglītību.

JA Latvija katru gadu nodrošina Eiropā aprobētu un Latvijas vajadzībām pielāgotu praktiskās biznesa izglītības programmu pieejamību aptuveni 100 000 skolēniem visā Latvijā, visos izglītības līmeņos:

Finanšu pratības ABC — sociālo zinību priekšmeta mācību un metodiskie materiāli 1.–9. klasei.Karjeras izglītības programma ĒNU DIENA 1.–12. klasei.Skolēnu mācību uzņēmumu programma 4.–12. klasei.Līderu programma 10.–12. klasei.Kvalifikācijas paaugstināšanas un tālākizglītības programmas skolotājiem.

 

Par JA Latvija Skolēnu mācību uzņēmumu programmu

Skolēnu mācību uzņēmumu programma (SMU) ir īpaši 4.–12. klašu skolēniem veidota mācību metode. Skolēniem tā ir iespēja, praktiski darbojoties, apgūt sava uzņēmuma izveides un vadīšanas prasmes, radīt produktus un piedāvāt tos saviem potenciālajiem klientiem. Vidēji 22 % programmas absolventu ir jau iesaistījušies uzņēmējdarbībā.

 

Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrija ir atzinusi šo mācību metodi un rekomendē to izglītības iestādēm kā uzņēmējspēju attīstošu un pilnveidojošu mācību metodi. SMU nav juridiska statusa — tos Latvijā pārstāv tikai JA Latvija, kas ir Junior Achievement Worldwide programmu licences īpašniece. Šī licence ietver arī Skolēnu mācību uzņēmumu programmu.

 

2017./2018. mācību gadā JA Latvija ir reģistrējusi gandrīz 1200 SMU, kas ir labākais rādītājs JA Latvija pastāvēšanas laikā.

 

Start-up programma ir nākamais līmenis jau ilggadēji Latvijas skolās sekmīgi īstenotai Skolēnu mācību uzņēmumu programmai. Ikviens Latvijas augstskolu students, neatkarīgi no izvēlētās specialitātes, var mācīties radīt pats savu biznesa ideju un veidot uzņēmumu. Students Start-up programmas ietvaros izmanto mūsdienīgu, vadošo Eiropas augstskolu mācībspēku veidotu studiju saturu.