Pašvaldība Sabiedrība Vide
Iedzīvotāji iesaistās Ķemeru attīstības vīzijas īstenošanā

Sadarbībā ar Ķemeru iedzīvotājiem, valsts un pašvaldības institūciju speciālistiem ir pilnveidota dabas tūrisma centra izveides un mežaparka labiekārtojuma iecere, to veidojot Jūrmalas iedzīvotājiem un pilsētas viesiem pieejamāku, saistošāku un interesantāku.

Izstrādājot detālplānojumu zemesgabalam Emīla Dārziņa ielā 28, kur paredzēta dabas tūrisma centra jaunbūve, un zemesgabalam Tūristu ielā 17, kur plānots izveidot labiekārtotu mežaparku, Jūrmalas pilsētas pašvaldība rīkoja vairākas tikšanās ar iedzīvotājiem, kā arī atsevišķas tikšanās ar Ķemeru apkaimes iedzīvotājiem, izstaigājot un apskatot attīstāmās vietas dabā, lai sniegtu izklāstu par detālplānojumos iekļautajām iecerēm un uzklausītu iedzīvotāju priekšlikumus šo ieceru pilnveidei. Papildus ir saņemti vairāki iedzīvotāju, valsts un pašvaldību institūciju atzinumi un priekšlikumi, kas tika ņemti vērā un iestrādāti detālplānojumu pilnveidotajās redakcijās; atkārtotai sabiedriskai apspriešanai tās tiks nodotas šā gada maijā.

Ar projekta dokumentāciju – detālplānojuma pilnveidoto redakciju un parka veidošanas ieceri – varēs iepazīties no 14. maija Jūrmalas “Zemes nama” ēkā, Ķemeru pamatskolā, kā arī elektroniski: pašvaldības tīmekļa vietnē www.jurmala.lv un valsts vienotajā ģeotelpiskās informācijas portālā www.geolatvija.lv.

Detālplānojumos iekļautie papildinājumi, tostarp iedzīvotāju sniegtie priekšlikumi par pieminekļa “Ķemeriem 150” saglabāšanu, labiekārtotas atpūtas vietas izveidi pie sēravota “Vardīte”, divu vietējas nozīmes arhitektūras pieminekļu – tiltiņu ar metāla margām – atjaunošanu, esošo un vēsturisko pastaigu taku atjaunošanu, ir iekļauti dabas tūrisma centra izveides un mežaparka labiekārtojuma ieceres būvprojekta dokumentācijā un tiks realizēti. Sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem ir precizēta atrašanās vieta jaunajai pastaigu takai gar Vēršupīti; pēc Dabas aizsardzības speciālistu ierosinājuma pastaigu taka tiks veidota videi draudzīgāka un apmeklētājiem interesantāka.

Sadarbība ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistiem tiks stiprināta arī turpmākās būvprojekta tapšanas procesā, izstrādājot informācijas un norāžu zīmes ar informāciju par Ķemeru mežaparkā esošajām unikālajām dabas un vēstures vērtībām.

Būvprojekta izstrādi, pamatojoties uz starptautiskā metu konkursa “Daudzfunkcionālā dabas tūrisma centra vīzija un meža parka labiekārtojuma iecere Ķemeros” rezultātiem, veic SIA “Lauder Architects”; būvprojektu izstrādās līdz 2019. gada februārim.

Būvprojekta realizāciju plānots sākt 2019. gadā, piesaistot Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējumu vismaz 6 000 000 eiro apmērā.