Sociālais atbalsts un veselība

Jūrmalas pilsētas dome otrdien, 18. decembrī, pieņemot 2019. gada budžetu, atbalstīja bērna piedzimšanas pabalsta palielināšanu jūrmalniekiem 500 eiro apmērā. Tas būs lielākais šāda veida pabalsts Latvijā.

Līdz šim Jūrmalā pabalsts jaundzimušajiem bija 285 eiro. Pērn jaundzimušā pabalsts ik mēnesi piešķirts vairāk nekā 50 ģimenēm. Turpmāk, lai nodrošinātu 500 eiro liela jaundzimušā pabalsta saņemšanu jūrmalniekiem, tiks veikti grozījumi normatīvajos aktos.

Jūrmalas slimnīcā Bulduros ik gadu pasaulē nāk vairāk nekā 1700 bērniņi, aptuveni trešdaļa no tiem ir jūrmalnieki. Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļa pieņemto dzemdību skaita ziņā ir trešā ražīgākā valstī.

2015. gadā Jūrmalas slimnīcas Dzemdību nodaļa ieguvusi Latvijas Ārstniecības iestāžu Kvalitātes balvu un slimnīcai piešķirts statuss “Mazulim draudzīga slimnīca”. Pirms trim gadiem Jūrmalas slimnīcā veikta vērienīga Dzemdību nodaļas restaurācija, un tā ir viena no modernākajām dzemdību nodaļām valstī.

Jūrmalā dažāda veida atbalsts ģimenēm ir nodrošināts jau sākot no bērna dzimšanas: bezmaksas veselību veicinošu pasākumu komplekss topošajām māmiņām; pabalsts jaundzimušo aprūpei; pabalsts, bērnam uzsākot mācības 1. klasē; bezmaksas sabiedriskais transports; bezmaksas ēdināšana, sākot no bērnudārza līdz 12. klasei visiem izglītojamajiem Jūrmalas pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs; naudas balvas skolēniem par izciliem sasniegumiem mācību priekšmetos un olimpiādēs, pabalsti daudzbērnu ģimenēm un cita veida atbalsts no pašvaldības.

Pašvaldībai sadarbojoties ar nevalstiskajām organizācijām Jūrmalā tiek īstenoti iedzīvotāju iniciatīvas projekti veselīga dzīvesveida veicināšanai dažāda vecuma cilvēku grupām, tai skaitā topošajām un jaunajām māmiņām, piemēram 2018. gadā organizētais projekts “Aktivitātes māmiņām ar bērniem”, kas sniedza iespēju māmiņām speciālista vadībā un kopā ar mazuļiem Dzintaru mežaparkā nodarboties ar fiziskajām aktivitātēm, uzlabojot gan savu, gan mazuļu pašsajūtu.