Sabiedrība Vide
Izpēti Ķemerus kopā ar Latvijas Universitātes zinātniekiem!

Svētdien, 5. maijā, Latvijas Universitāte aicina ikvienu interesentu, īpaši ģimenes ar bērniem, uz interaktīvi izglītojošām aktivitātēm “ZINĀTnieks Ķemeros”.

Pasākums norisināsies Ķemeru Nacionālā parka Ceļotāju dienā, 5. maijā, no plkst. 11.00 līdz 14.00 vienlaikus trīs dažādās vietās. LU zinātnieki un pētnieki, akcentējot Ķemeru dabas bagātības, palīdzēs izprast, kā procesi dabā ietekmē cilvēka dzīvi, kādēļ tie ir nozīmīgi. Apmeklētājiem būs iespēja pašiem veikt urbumus, iegūt ūdens vai augsnes paraugus, kā arī darboties ar profesionāliem mikroskopiem.

Lūžņu grāvis, dumbrāja laipa un melnalkšņu dumbrājs

Pie Lūžņu grāvja sēravota LU Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes vadošais pētnieks Normunds Stivriņš un Bioloģijas fakultātes vadošais pētnieks Jānis Liepiņš interesentus iepazīstinās ar unikālā Ķemeru dabas objekta – Lūžņu grāvja sēravota – veidošanās procesiem.

Savukārt pie dumbrāja laipas LU Bioloģijas fakultātes vadošais kukaiņu pētnieks Uģis Kagainis ar apmeklētājiem pētīs augsni un tajā esošos kukaiņus un augus, skaidros bioloģiskos procesus melnalkšņu dumbrāja augsnēs.

Trešā norises vieta ir dabas izglītības centrs “Meža māja”, kur Bioloģijas fakultātes vecākā laborante Rebeka Šķērstiņa, strādājot ar mikroskopiem, palīdzēs izprast bioloģisko daudzveidību melnalkšņu dumbrāja augsnēs un dažādu mikrodzīvotņu nozīmi augsnes dzīvnieku barošanās procesos. 

Ieskats topošā dabas izglītības centra metodēs

Jūrmalas pilsētas dome sadarbojas ar Latvijas Universitāti daudzfunkcionāla, interaktīva dabas izglītības centra izveidē Ķemeros. Tas iecerēts kā mūsdienīga, arhitektoniski iespaidīga, saturiski aizraujoša un emocionāli uzlādējoša telpa, kurā, izmantojot inovatīvus un interaktīvus risinājumus, apmeklētājiem būs iespēja izglītoties, izklaidēties, iegūt informāciju un iepazīt Jūrmalas dabisko vidi un tās dabas procesus.

Plānots, ka centrs apmeklētājiem durvis vērs 2022. gadā, taču jau šobrīd Ceļotāju dienā varēs gūt ieskatu, ar kādām metodēm centrs darbosies. Līdzīgi izglītojoši pasākumi paredzēti arī rudenī un ziemā.

Pikniks mežā

Ceļotāju dienā būs iespēja apmeklēt arī Jūrmalas restorānu brīvdabas pasākumu “Pikniks mežā”, kurā varēs nobaudīt kūrortpilsētas restorānu “Lighthouse Grill”, “Neptūns”, “Memories” un “Kurshi Terase” ēdienus par īpašām cenām, vienlaikus baudot pavasara dabas noskaņas un piedaloties dažādās izglītojošās aktivitātēs.

Ceļotāju diena 5. maijā Ķemeros pie “Meža mājas”

11.00–16.00 izzinošas spēles Jūrmalas Tūrisma informācijas centra teltī, radošas aktivitātes, filma par Ķemeru kūrorta vēsturi dabas izglītības centrā “Meža māja”11.00–16.00 orientēšanās un dabas izziņas uzdevumi Ķemeru apkārtnē11.00–14.00 (katru pusstundu) “ZINĀTnieks Ķemeros” pie Lūžņu grāvja sēravota, dumbrāja laipas un dabas izglītības centrā “Meža māja”12.30 un 14.30 senās Japānas zobenu cīņas mākslas paraugdemonstrējumi13.00 un 15.00 ekskursijas “Meža mājā” un Ķemeru vēsturiskajā parkā ar Jūrmalas gidiem, jauniešiem13.30 pārgājiens uz Ķemeru apkārtnes sēravotu – Lūžņu grāvja avotu (distance – 5 km, ilgums – 2 stundas)14.00 un 15.30 ekskursijas “Iepazīsti sūnu pasauli!”

Dalība aktivitātēs – bez maksas.