Sabiedrība
Jūrmalā iedzīvotāju skaits pieaug

Jūrmala ir viena no retajām Latvijas pilsētām, kur 2018. gadā bijis iedzīvotāju skaita pieaugums: deviņu lielo pilsētu vidū Jūrmala ir pirmajā vietā, turklāt septiņās no tām iedzīvotāju skaits samazinājies.

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2018. gadā Jūrmalā iedzīvotāju skaits pieaudzis par 252 cilvēkiem jeb 0,5%, Valmierā – par 62 cilvēkiem jeb 0,3% pretstatā septiņām lielajām pilsētām, kur tas sarucis.

Iedzīvotāju skaita pieaugums Jūrmalā liecina, ka jūrmalniekiem ir svarīga pašvaldības nodrošinātā atbalsta politika. Jūrmalā ir viens no lielākajiem bērna piedzimšanas pabalstiem – no 2019. gada tas ir palielināts līdz 500 eiro; visos bērnudārzos un skolās skolēni līdz pat 12. klasei saņem pašvaldības apmaksātas pusdienas, tāpat pilsētas autobusos var braukt bez maksas. No 2018. gada jūrmalniekiem ir piemērots vēl lielāks nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojums nekā iepriekš – 90% apmērā par zemes īpašumu, bet daudzbērnu ģimenēm – gan par zemi, gan ēkām. Pilsētā ir sakārtota infrastruktūra – tiek remontētas ielas, labiekārtoti parki, peldvietas un bērnu rotaļu laukumi. Tāpat jūrmalniekiem bez maksas pieejams daudzveidīgs kultūras un sporta pasākumu piedāvājums, kā arī dažādas aktivitātes veselīgam dzīvesveidam.

2018. gadā iedzīvotāju skaits pieaudzis tikai Pierīgā – par 3,3 tūkstošiem. Rīgā iedzīvotāju skaits saruka par 0,8% jeb 5,4 tūkstošiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ikgadējais iedzīvotāju skaita novērtējums; Daugavpilī – par 646 (0,8%), Ventspilī – par 478 (1,4%), Jelgavā – par 441 (0,7%), Rēzeknē – par 336 (1,2%), Liepājā – par 235 (0,3%).

Jūrmalā tāpat kā Valmierā, Liepājā, Jēkabpilī un Daugavpilī dzimušo skaits pārsniedzis mirušo skaitu, citās republikas pilsētās migrācijas plūsmu starpība bijusi negatīva.