Sabiedrība
Baltā spieķa dienā iepazīst neredzīgu cilvēku ikdienu

15.oktobrī Jūrmalā norisinājās Baltā spieķa atvērto durvju diena.

Ikviens interesents bija aicināts piedalīties aktivitātēs un ielūkoties neredzīgu un vājredzīgu jūrmalnieku ikdienā, kā arī izmēģināt sevi šajās aktivitātēs ar aizsegtām acīm.

Atvērto durvju dienu apmeklēja pilsētas iedzīvotāji, Jūrmalas Jaunatnes iniciatīvu centra jaunieši un Jūrmalas skolu audzēkņi.

Latvijas Neredzīgo biedrības Jūrmalas filiāles vadītāja Iveta Vilka sacīja: “Jaunai paaudzei ir interese par neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem. Viņi ar interesi iztaujāja klientus, ieklausījās. Redzot jauniešu ieinteresētību, radās pārliecība, ka sastopot neredzīgu cilvēku uz ielas vai veikalā, viņi nenobīsies un nepieciešamības gadījumā spēs palīdzēt.”

Savos iespaidos par pasākumu dalījās Jūrmalas Valsts ģimnāzijas 6.b klases audzēkņi: “mēs varējām izjust, kā ir būt neredzīgam. Kad ieradāmies, mums iedeva baltos spieķus un acu aizsegus un mēs ar tiem centāmies atrast ceļu ārā no ēkas. Kad tikām ārā, mums pastāstīja, kā var orientēties pēc ceļu apmalēm. Vēl mēs spēlējām domino, galda florbolu, centāmies ar tausti un ožu noteikt produktus, vilkām brilles, kur parāda kā var cilvēki redzēt, vērām pērlītes, mizojām un griezām kartupeļus un lējām ūdeni glāzē ar speciālu ierīci, ko sauc par pīkstuli. Mums visiem ļoti patika iegūt šādu pieredzi.”

Baltā spieķa dienas mērķis ir izglītot iedzīvotājus par cilvēkiem ar redzes traucējumiem un invaliditāti, kas dzīvo mums līdzās, kā arī, lai dotu iespēju neredzīgiem un vājredzīgiem cilvēkiem pastāstīt par savu ikdienu.