Vide
Jūrmalas puķu dobes šovasar ziedēs Latvijas novadu tautastērpu krāsās

Jau tradicionāli pavasara un vasaras sezonā Jūrmala iekrāsosies skaistā ziedu rotā – pilsētā uzziedēs gandrīz 94 tūkstoši puķu – vairāk nekā 45 tūkstoši viengadīgo un 48 tūkstoši sīpolpuķu.

“Šogad pilsētas apstādījumus plānojām  krāšņus un krāsainus, akcentējot iepriekš iecerētos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus. Īpaša puķu dobe radīta skvērā Majoros, kur  augu izvietojums un krāsas veidos visu Latvijas novadu tautastērpu brunču rakstus. Puķudobē dominēs zilie, sarkanie, dzeltenie un brūnie toņi. Izveidotie raksti būs kā ieskaņa nākamā gada svētkiem, kad arī šo ieceri plānojam turpināt un, iespējams, arī pilnveidot,” par ieceri stāsta Ingrīda Griķe, Jūrmalas pilsētas galvenā dārzniece.

Vidzemes dobes daļā uzplauks zilās miltainās salvijas, baltās kosmejas, brūno toņu sarzāles un zaļās skaistnātrītes, Latgali iezīmēs pelēkās kalocefāles, sārto toņu balzamīnes, zilās un baltās salvijas, dzeltenās skaistnātrītes, sarkanās begonijas un brūnās sarzāles. Zemgalei veltītā dobes daļa tiks veidota “rozīšu brunču” sārti dzeltenajos toņos, par pamatu izmantojot sarkanās un dzeltenās cinnijas un kosmejas. Sarkanās salvijas un dzeltenās samtenes veidos Kurzemes daļu, ko papildinās sarkani dzeltenās skaistnātrītes, baltās kosmejas un sarainās sarzāles. Krāšņajai puķudobei apkārt vīsies baltās balzamīnes, kas būs kā tautumeitu baltie linu krekli.

Tūkstošiem puķu, kas Jūrmalas parkos un skvēros priecēs jūrmalniekus un pilsētas viesus, tiek aprūpētas kokaudzētavas “Bulduri” siltumnīcās. Tieši tur izaudzēti pirmie 15 400 atraitnīšu stādi, kas jau izstādīti skvērā pie Dzintaru koncertzāles, Horna dārza, skvērā Majoros, Rīgas ielas apstādījumos, Jaundubultu parkā un Talsu šosejas rotācijas apļos. Atraitnītes papildinās rudenī stādītās dažādu krāsu sīpolpuķes. Kopumā Jūrmalu vasarā izdaiļos 10 000 dažādu krāsu pelargoniju, 4000 balzamīņu, 1200 begoniju, ipomejas, kalibrahojas un citas krāšņas puķes. Daļa no tām jau sastādītas iekarināmos puķu traukos pie apgaismes stabiem, puķu kastēs un piramīdās, pārējie stādiņi tiek rūpīgi kopti līdz stādīšanai puķudobēs.

Košākās un lielākās puķu dobes būs Horna dārzā pie Jūrmalas Kultūras centra Majoros – pavasarī tajā ziedēs vairāk nekā 10 tūkstoši sīpolpuķu – tulpes, narcises un fritilārijas, kam fonu veidos dažādu krāsu atraitnītes. Savukārt vēlāk tās nomainīs daudzveidīgas krāšņi ziedošas vasaras puķes – rudbekijas, salvijas, verbenas, kleomes, balzamīnes, begonijas, cinnijas, kosmejas un citas. Puķu dobes priecēs arī Rīgas ielas un Pērkona ielas krustojumā, skvērā pie Dzintaru koncertzāles un Kauguros, kā arī Talsu šosejas četros rotācijas apļos.

Sākoties siltākam laikam, Jomas ielas sākumā Majoros tiks izveidota puķu siena – tā kļuvusi par iecienītu fotografēšanās vietu pilsētas viesiem. Šogad tā tiks veidota no balzamīnēm sarkanā un baltā krāsā un skaistnātrītēm dzeltenos un sārtos toņos. Gājēju ielā pie laternu stabiem tiks izvietoti iekarināmi puķu podi, kuros ziedēs dažādu sārto toņu pelargonijas. Kā karu gadu Jomas ielu rotās arī septiņas puķu piramīdas, kas tiks veidotas no dažādās krāsās ziedošiem augiem.

Šogad pilsētas rotu papildinās 89 jauni puķu trauki pie apgaismojuma stabiem Jaunķemeru apkaimē un 13 puķu piramīdas, kas tiks izvietotas Bulduros, Dubultu Kultūras kvartālā un apstādījumos pie Kauguru kultūras nama.