Vide
Tapuši divi jauni Jūrmalu raksturojoši vides objekti

Jūrmalas pilsētvidē uzstādīti divi jauni vides objekti, kas “stāsta” par Jūrmalai piederīgo un saista ar augstvērtīgu māksliniecisko izpildījumu. Tēlnieka Kristapa Gulbja vides objekts “Jūrmalas baltā kaija” un SIA “DJA” vides objekts “Čiekurs” tika atzinīgi novērtēti 2019.gada nogalē notikušajā metu konkursā “Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā”.

Vides objektu “Jūrmalas baltā kaija” un “Čiekurs” realizācija uzsākta šā gada vasarā un pilnībā tiks pabeigta līdz šā gada novembrim.

 

Kristapa Gulbja veidotā vides objekta “Jūrmalas baltā kaija” uzstādīšana ir veikta. Trīs soliņi ar 13 bronzā veidotām kaijām un vienu alumīnija kaiju ir izvietoti trīs vietās Jūrmalas centrālajā daļā – Dzintaros, Turaidas ielas galā, izejā uz pludmali, Jomas ielā pie Jūrmalas Kultūras centra un skvērā pretī Majoru stacijai.

 

Vides objekts “Čiekurs” atrodas Jaundubultu skvērā, iepretim Dubultu Kultūras kvartālam. Skulptūra čiekura formā ir veidota no metāla konstrukcijas ar nerūsējoša tērauda loksnēm, kas rada atspīdumu kā spogulis. Objektu vēl papildinās vēja zvani, kas radīs skaņas efektus. Vides objektu arhitekta Didža Jaunzema vadībā veidojusi SIA “DJA”, to plānots pabeigt drīzumā – līdz šā gada novembrim.

 

2019. gada nogalē Jūrmalas pašvaldība organizēja metu konkursu “Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā”. Konkurss tika rīkots, lai Jūrmalas pilsētvidē radītu mākslinieciski augstvērtīgu vides objektu, kas bagātinātu kūrortpilsētas vidi un veicinātu pilsētas atpazīstamību. Konkursantiem bija jāiesniedz vides objekta vizualizācija esošajā vidē, radošās koncepcijas ideja un apraksts, īstenošanas plāns un izmaksu tāme, kā arī redzējums vides objekta apkārtnes labiekārtošanai. Žūrija izvēlējās četrus uzvarētājus, konkursā piešķirot divas otrās vietas un divas trešās vietas. Šogad realizēti divi no konkursā uzvarējušiem objektiem, kas izceļ un pievērš uzmanību Jūrmalai raksturīgiem simboliem – baltā kaija un priede.

Vides objekts “Jūrmalas baltā kaija” Vides objekts “Jūrmalas baltā kaija”