Pašvaldība Vide

Ceturtdien, 11.decembrī, noskaidroti uzvarētāji metu konkursā par vides objektu idejām Jūrmalas pilsētā. Kopumā konkursā iesniegti 37 darbi, un žūrijas komisija izvēlējusies četrus uzvarētājus, piešķirot divas otrās vietas un divas trešās vietas.

Dalītu otro vietu saņēmis objekts “Jūrmalas baltā kaija”, kuras autors ir Kristaps Gulbis, un objekts “Baltijas straume”, kuras autors ir Kaspars Līdums. Divas trešās vietas piešķirtas objektam “Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā”, ko veidojusi tēlniece Olga Šilova, un objektam “Čiekurs”, ko izstrādājis SIA “DJA” arhitekts Didzis Jaunzems. Otrās vietas ieguvējiem paredzēta godalga 3000 eiro apmērā katram, trešās vietas ieguvējiem – 2000 eiro.

Par vides objektu izveidi pašvaldība lems, ņemot vērā budžeta iespējas, sarunu procedūru ar objektu autoriem, kā arī Jūrmalas iedzīvotāju viedokli.

Kristaps Gulbis objektu “Jūrmalas baltā kaija” – soliņu ar kaijām un muzikālu pavadījumu – piedāvā izvietot Dzintaru mežaparkā. Tas ir interaktīvs vides objekts, kas aktualizē un popularizē Jūrmalā tik bieži sastopamo putnu – kaiju. Bronzas kaijas var izvietot arī citviet pilsētā – uz laternām, soliņiem un citur.

Kaspars Līdums izstrādājis daudznozīmīgu vides objektu “Baltijas straume” par Baltijas jūras tēmu, objektu piedāvā izvietot Bulduros, Vienības prospekta izejā uz jūru.

Arhitekts Didzis Jaunzems objektu “Čiekurs” piedāvā Jūrmalas pilsētvidē izvietot kā skulptūru – paviljonu čiekura formā. Tas veidots no metāla konstrukcijas ar nerūsējoša tērauda loksnēm, kas rada atspīdumu kā spogulis.

Olgas Šilova konkursā dalītu trešo vietu ieguvusi ar skulptūru “Stāvēju, dziedāju augstajā kalnā”. Tēlniece objektu piedāvā izvietot Mellužu parkā pie Mellužu estrādes.

Metu konkurss tika rīkots, lai Jūrmalas pilsētvidē radītu mākslinieciski augstvērtīgu vides objektu, kas bagātinātu kūrortpilsētas vidi un veicinātu pilsētas atpazīstamību. Konkursantiem bija jāiesniedz vides objekta vizualizācija esošajā vidē, radošās koncepcijas ideja un apraksts, īstenošanas plāns un izmaksu tāme, kā arī redzējums vides objekta apkārtnes labiekārtošanai.