Pašvaldība Sabiedrība
Jūrmala valsts svētkos apbalvo ar Goda zīmi

Jūrmalas pilsētas pašvaldība, atzīmējot Latvijas Republikas Proklamēšanas dienu, pasniegusi augstākos apbalvojumus par ieguldījumu Jūrmalas pilsētas attīstībā. Apbalvojums Goda zīme un tituls „Goda jūrmalnieks” piešķirts tēlniecei Olgai Šilovai, SIA „Sanare – KRC Jaunķemeri” valdes priekšsēdētājai Elīnai Malkielai un ilggadējai Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolas direktorei Zinaīdai Tarasenko, apbalvojums „Par mūža ieguldījumu” – Majoru vidusskolas un ilggadējai Jūrmalas Valsts ģimnāzijas skolotājai Vēsmai Reinkaitei.

„Man ir liels gods sveikt izcilas jūrmalnieces, kas par savu darba un sirds ieguldījumu saņem Jūrmalas pilsētas 2020. gada augstākos apbalvojumus,” sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis. „Jūrmalnieki ir spēcīgi un radoši ļaudis. Mūsu spēka avots ir daba – jūra, priežu meži, balto smilšu pludmales – un lieliskie cilvēki. Šā gada Jūrmalas pilsētas apbalvojuma laureātes dara un veido stipru Latvijas un mūsu pilsētas nākotni, strādājot katra savā jomā – kultūrā, kurortoloģijā, izglītībā un darbā ar bērniem.”

Goda zīme piešķirta tēlniecei Olgai Šilovai par nozīmīgu ieguldījumu kultūras un vides bagātināšanā ar unikāliem mākslas objektiem Jūrmalā. Nozīmīgs devums Jūrmalai ir 2020. gada septembrī Dubultos atklātā mākslinieces veidotā skulptūra „Aspazija kāpās”. Olga Šilova arī ieguvusi trešo vietu 2019. gadā pašvaldības rīkotājā projektu konkursā „Mākslinieciski augstvērtīga vides objekta izveide Jūrmalā”, un jau šobrīd mākslinieces darbnīcā top vēl viena skulptūra, kas bagātinās pilsētvidi Jūrmalā. Par nopelniem kultūrā un spilgtu radošo devumu Latvijas mākslā Olgai Šilovai 2019. gadā piešķirta Triju Zvaigžņu ordeņa IV šķira un ordeņa virsnieces tituls.

Goda zīme piešķirta Elīnai Malkielai, SIA „Sanare – KRC Jaunķemeri” valdes priekšsēdētājai, kurortoloģijas tradīciju turpinātājai un attīstītājai, par pašaizliedzīgu darba ieguldījumu Covid-19 pandēmijas apstākļos. Pēc Elīnas Malkielas iniciatīvas kūrorta rehabilitācijas centrs „Jaunķemeri” pandēmijas apstākļos SIA „Jūrmalas slimnīca” pacientiem nodrošināja ārstēšanu un organizēja viņu pārvešanu un uzņemšanu.

Goda zīme piešķirta Zinaīdai Tarasenko, Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolas ilggadējai direktorei, par ieguldījumu izglītības attīstībā Jūrmalā. Zinaīda Tarasenko darba gaitas uzsāka 1972. gadā kā matemātikas skolotāja, direktores amatā strādājusi 25 gadus, profesionāli un mērķtiecīgi vadot izglītības iestādi, nodrošinot prasmīgu individuālo pieeju un radoši organizējot pedagoģisko procesu. Zinaīda Tarasenko ir radoša, iniciatīvas bagāta skolotāja un izglītības iestādes vadītāja, savas pilsētas un skolas patriote, Jūrmalas pilsētas Kauguru vidusskolas attīstībai veltījusi 48 darba gadus.

Apbalvojums „Par mūža ieguldījumu” piešķirts Vēsmai Reinkaitei, Majoru vidusskolas un ilggadējai Jūrmalas Valsts ģimnāzijas skolotājai, par nozīmīgu devumu izglītības attīstībā. Vēsma Reinkaite izglītības sistēmā Jūrmalā strādā 53 gadus: bijusi Jūrmalas 1. vidusskolas direktora vietniece, 17 gadus vadījusi Jūrmalas Skolu valdi, tagad māca skolēniem fiziku, veicinot jauniešu interesi par šo priekšmetu. Vēsmas Reinkaites audzēkņi daudzu gadu garumā uzrādījuši izcilus rezultātus mācību priekšmeta olimpiādēs, konkursos un zinātniski pētniecisko darbu konferencēs valsts mērogā. Savā pedagoģiskajā darbībā skolotāja veicinājusi ne tikai daudzu skolēnu, bet arī skolotāju individuālo izaugsmi.

Piešķirti Goda raksti un Atzinības raksti

Piešķirti septiņi Goda raksti: Ingrīdai Griķei, ilggadējai Jūrmalas pilsētas galvenajai dārzniecei, par ieguldījumu Jūrmalas pilsētas zaļo zonu noformējuma izveidē; Indrai Kalvānei, Jūrmalas pilsētas pašvaldības Administratīvās nodaļas vadītājai, par radošu ieguldījumu Jūrmalas pilsētas popularizēšanā; Inesei Kārkliņai, Vaivaru pamatskolas direktorei, par ieguldījumu iekļaujošas izglītības ieviešanā un attīstībā Jūrmalā; Edvīnam Rāfeldam, Pumpuru vidusskolas direktora vietniekam izglītības jomā, par ilggadēju un radošu darbu pedagoģijā; Ivaram Šūpulniekam, ceļu būves uzņēmuma „Liktenis” valdes priekšsēdētājam, par atbildīgu uzņēmējdarbību; Ārijai Vanagai, Jūrmalas pilsētas muzeja „Aspazijas māja” vadītājai, par ieguldījumu Aspazijas mantojuma popularizēšanā; Aivaram Vētram, Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas katedras profesoram, Nacionālā rehabilitācijas centra „Vaivari” izveidotājam, šobrīd – Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas galvenajam speciālistam rehabilitācijā – par ieguldījumu rehabilitācijas medicīnas sistēmas izveidē Latvijā un Jūrmalā.

Piešķirti trīs Atzinības raksti: Guntaram Anspokam, individuālajam komersantam, par jauna tūrisma produkta izveidi Jūrmalā; Agnesei Balandiņai, Dabas izglītības centra „Meža māja” vadītājai, par ieguldījumu Ķemeru apkaimes kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā un saglabāšanā; Laimai Grobiņai, Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes vadītājai, par ieguldījumu sociālo pakalpojumu attīstībā Jūrmalā.

Jūrmalas pilsētas apbalvojumus piešķīra Jūrmalas pašvaldības Apbalvojumu piešķiršanas komisija, vērtējot pretendentu pilsonisko un sabiedrisko aktivitāti, profesionālos sasniegumus un ieguldījumu gan konkrētajā nozarē, gan Jūrmalas pilsētas attīstībā kopumā.

Jūrmalas pašvaldība augstāko apbalvojumu – Goda zīmi un titulu “Goda jūrmalnieks” – dibinājusi 2015. gadā. To saņēmis izcilākais latviešu populārās mūzikas autors, komponists un pianists Raimonds Pauls, estrādes dziedātāja Laima Vaikule, SIA “Jūrmalas slimnīca” valdes priekšsēdētājs, Ķirurģijas nodaļas vadītājs Egons Liepiņš, uzņēmējs Lauris Aleksejevs, pludmales volejbola treneris Genādijs Samoilovs, operdziedātājs Aleksandrs Antoņenko, Jūrmalas pašvaldības SIA „Kauguru veselības centrs” vadītājs Gundars Prolis, zinātnieks, novadpētnieks Valdis Gavars un ilggadējā Pumpuru vidusskolas direktore Irēna Kausiniece.

Balva “Par mūža ieguldījumu” piešķirta četrkārtējai Eiropas čempionei akadēmiskajā airēšanā, ķīmijas zinātņu doktorei un sabiedriskajai darbiniecei Dainai Šveicai un Jūrmalas Mūzikas vidusskolas klavierspēles pedagoģei Irēnei Štrausei.