Vide

Majoru un Dzintaru pludmalē sākta kārklu stādījumu atjaunošana, lai nodrošinātu pludmales krasta aizsardzību Jūrmalas pilsētas jūras krasta teritorijā un uzlabotu kāpu stāvokli.

Šogad kārklu “sēdināšanu” posmā no Pilsoņu līdz Bērzaunes ielai aptuveni 1400 m garumā pēc Jūrmalas pilsētas domes pasūtījuma veic SIA “JLD”.

Kārklu “sēdināšana”, stādīšana un pludmales smilšu piebēršana ir pludmales krasta kāpu aizsardzības un kāpu stabilizēšanas pasākumi, ko regulāri īsteno Jūrmalas pilsētas pašvaldība. Pludmales un kāpu attīstības procesā liela nozīme ir augiem, kuri rada dabiskus šķēršļus, aiztur vēja pūstās smiltis un tādējādi pasargā krasta kāpu no noskalošanas.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība kopš 2014. gada katru gadu organizē darbus piekrastes aizsardzībai. 2016. gadā Kauguros tika apzāģēti un stādīti kārkli, 2017. gada pavasarī Bulduru, Dzintaru, Dubultu, Mellužu, Kauguru un Jaunķemeru piekrastē kopumā aptuveni 1900 metru garumā kārkli tika “sēdināti”, tos apzāģējot. No nozāģēto kārklu zariem tika izveidotas pinumu sētiņas Dubultu, Kauguru un Jaunķemeru pludmalēm smilšu aizturēšanai un atpūtnieku radītās ietekmes mazināšanai.

Kārklu stādīšanu kā metodi krasta zonas nostiprināšanai Jūrmalā izmantoja jau pagājušā gadsimta 80. gados, savukārt no izbradāšanas kāpas pasargā pludmalē izvietotās dēļu laipas, kas ierīkotas lielākajā daļā izeju uz pludmali.