Vide
Arī šogad pilsētā plīvo astoņi Zilie karogi

Attēlā: Bulduru pludmalē Zilo karogu pacēla Vides izglītības fonda vadītājs Jānis Ulme (no kreisās), Vides nodaļas vadītājs Jānis Artemjevs, Pilsētsaimniecības un labiekārtošanas nodaļas vadītāja Zanda Sapronova un Vides nodaļas vides aizsardzības vecākā speciāliste Ineta Umbraško.

15. maijā Jūrmalā pacelti astoņi Zilie karogi septiņās peldvietās jūras krastā – Kauguros, Jaunķemeros, Mellužos, Dubultos, Majoros, Dzintaros, Bulduros – un jau trešo gadu Jūrmalas jahtu ostā. Jūrmalā joprojām ir vairāk Zilo karogu nekā Lietuvā un Igaunijā kopā.

Starptautiskā ekosertifikāta piešķiršana nozīmē, ka konkrētās peldvietas atbilst visiem 33 kritērijiem ūdens kvalitātes, vides pārvaldības, vides informācijas un izglītības, kā
arī labiekārtojuma un servisa jomā. Tāpat pārējās peldvietās pašvaldība sezonas laikā nodrošina apsaimniekošanas pasākumus, lai tajās būtu patīkami un ērti atpūsties.

Kopumā Jūrmalā ir 12 oficiālas peldvietas, vienpadsmit no tām ir jūras, viena – Lielupes krastā. Otro gadu Zilais karogs tika pacelts Kauguru peldvietā. Kopš peldsezonas sākuma 15. maijā Jūrmalas glābšanas stacijās strādā 36 profesionāli glābēji, kuri nepieciešamības gadījumā ir gatavi sniegt palīdzību. Glābšanas dienesta klātesamība ir viens no svarīgiem kritērijiem Zilā karoga sertifikāta piešķiršanai.

“Zilā karoga sertifikāta saņemšana un noturēšana ir rūpīgs darbs visa gada garumā. Pašvaldība ir daudz darījusi, lai peldvietas pludmalē atbilstu visaugstākajiem vides kvalitātes standartiem. Papildus Zilā karoga kritērijiem regulāri veicam visu pilsētas peldvietu ūdens kvalitātes radītāju mērījumus,” stāsta Vides nodaļas vadītājs Jānis Artemjevs.  Jūrmalas pludmales, it īpaši pilsētas centrālajā daļā, ir visintensīvāk apmeklētās pludmales visā Latvijā. Līdz ar to augstās tīrības kvalitātes saglabāšana šajās pludmalēs prasa daudz intensīvāku darbu nekā citviet Latvijā.”