Vide
Priedaines pļavā mobilo ganāmpulku nomaina savvaļas zirgi

Šonedēļ Priedaines pļavā Latvijas Dabas fonda mobilā ganāmpulka govis nomainīja savvaļas zirgi, kuri turpinās iesākto noganīšanas darbu. Jūrmalas iedzīvotāji un viesi var droši doties aplūkot zirgus. Par zirgiem varēs priecāties arī visi, kas dodas uz Jūrmalu ar vilcienu – pļava atrodas pie dzelzceļa tilta pār Lielupi, braucot no Rīgas – labajā pusē.

Mobilais ganāmpulks noganīja Priedaines pļavu kopš 30. jūlija, un šobrīd tajā ir atlikusi barība, kas vairāk piemērota zirgiem. Tāpēc pļavā tagad uzturēsies aptuveni 15 savvaļas zirgi no Jelgavas Pilssalas, kuri ar noganīšanu palīdzēs atjaunot aptuveni 8 hektārus lielos pļavu, kas atbilst īpaši aizsargājamam biotopam Piejūras zālājs.

Piejūras zālājs veidojas iesāļās augsnēs – vietās, kuras periodiski applūst ar iesāļajiem Baltijas jūras ūdeņiem. Šie zālāji izceļas ar lielu augu sugu daudzveidību, jo tajos sastopams gan sausām un mēreni mitrām vietām raksturīgs augājs, gan mitru un slapju vietu augu sabiedrības, gan arī augi, kuri aug tikai iesāļās augsnēs, piemēram, purva mātsakne, zilganais meldrs un žerāra donis.

Lielākā daļa no piejūras zālājiem raksturīgajiem augiem ir nelieli. Tie var izdzīvot tikai regulāri ganītās vai pļautās vietās, kur tos nenomāc krūmi un liela auguma augi. Priedaines pļavā ir strauji ieviesušies niedres un grīšļi, kuri nomāc pārējos augus un pārņem arvien lielāku pļavas daļu. Atsākot pļavas noganīšanu, ceram, ka tuvākajos gados niedru ekspansiju izdosies samazināt un daudz lielākā pļavas daļā atkal varēs ziedēt krāšņās jumstiņu gladiolas, zemās raudupes un vītolu staģes.

Gan mobilā ganāmpulka, gan savvaļas zirgu ganības Priedaines pļavā Latvijas Dabas fonds nodrošina sadarbībā ar Jūrmalas domi.

Aicinām visus, kas dodas vērot savvaļas zirgus, ievērot drošības noteikumus!

Teritorija, kurā uzturas lopi, ir norobežota ar elektrisko ganu. Lūdzam būt uzmanīgiem - aploka tuvumā sargājiet sevi un bērnus.Nekāpiet pāri aplokam!Turieties drošā attālumā no lopiem, nebarojiet un nekaitiniet tos!Neļaujiet aplokā iekļūt suņiem, un, esot ganību tuvumā, turiet suņus pavadā.Izturaties saudzīgi pret aplokiem un ganību infrastruktūru.

Ja ievērojat kādas problēmas ganībās, redzat bojātu aploku vai rodas kādas neskaidrības, lūdzam sazināties ar Latvijas Dabas fondu pa tālruni 29119612 vai 67830999.