Sabiedrība Vide
Aicina ierobežot Spānijas kailgliemeža izplatību

Spānijas kailgliemezis spēj ātri izplatīties un izkonkurēt vietējās sugas, ierindots Eiropas simt visinvazīvāko dzīvnieku sarakstā. 

Dabas aizsardzības pārvalde informē, ka Latvijā šobrīd ir apstiprinātas vairāk nekā 108 Spānijas kailgliemeža atradnes; tas ir konstatēts arī Jūrmalā.

Ārēji Spānijas kailgliemezis ir ļoti līdzīgs vietējam sarkanajam kailgliemezim. Dabā Spānijas kailgliemezi var atpazīt pēc vairākām pazīmēm:

  • bezmugurkaulnieks ir 7–14 cm garš;
  • ķermenis ir plats un nedaudz saplacināts;
  • krāsa variē no brūngani pelēkzaļas līdz oranžai;pēda ir balta vai pelēcīga, to klāj gļotas;
  • uz ķermeņa virsmas ir labi saskatāmi izcilnīši.

Savairojoties lielā skaitā, Spānijas kailgliemezis apdraud ne tikai cilvēku un dzīvnieku veselību un vietējo bioloģisko daudzveidību, bet arī rada ekonomiskus zaudējumus, ainavas izmaiņas, samazina lauksaimniecības un meža zemes vērtību, izslēdz iespēju nodarboties ar bioloģisko lauksaimniecību u.c.

Par Spānijas kailgliemeža atradnēm aicina ziņot, rakstot uz e-pasta adresi invazivs@daba.gov.lv, norādot iespējami precīzu atradnes vietu, savu kontaktinformāciju un pievienojot atrastā kailgliemeža foto!

Dabas aizsardzības pārvalde aicina veikt pasākumus to izplatības ierobežošanai. Visefektīvākais veids ir nolasīt gliemežus ar rokām un iznīcināt, pāršķeļot ar lāpstu vai kādu citu asu priekšmetu vai ievietojot uz vienu diennakti 10% vārāmā sāls šķīdumā. Beigtie indivīdi ir jāsadedzina vai jāievieto vārāmā sāls šķīdumā, lai nepieļautu oliņu nonākšanu vidē un to izšķilšanos.

Ķīmiskā ierobežošana – izkaisot indes granulas vietās, kur tie novēroti visvairāk. Jāņem vērā, ka inde iznīcina visas gliemežu sugas, arī gliemežu un citu kaitēkļu dabiskos ienaidniekus, kā arī ietekmē mājdzīvnieku, mājlopu un cilvēka veselību. Inde jālieto atbilstoši instrukcijai, tā nedrīkst nonākt ūdenstilpēs!

Par Spānijas kailgliemeža atradnēm aicina ziņot, rakstot uz e-pasta adresi invazivs@daba.gov.lv, norādot iespējami precīzu atradnes vietu, savu kontaktinformāciju un pievienojot atrastā kailgliemeža foto, kā arī bit.ly/invazivs

Papildu informācija par Spānijas kailgliemežu izplatības ierobežošanu

  1. Infografika “Spānijas kailgliemeža Arion vulgaris raksturojums un ietekme” – www.daba.gov.lv/lv/media/11396/download;
  2. Infografika “Spānijas kailgliemeža Arion vulgaris ierobežošanas un apkarošanas metodes” – www.daba.gov.lv/lv/media/11390/download;
  3. Buklets “Spānijas kailgliemezis – drauds Latvijas dabai” – www.daba.gov.lv/lv/media/11402/download;
  4. Spānijas kailgliemeža pārvaldības plāns – www.daba.gov.lv/lv/media/6023/download.